Meest gestelde vragen


Staat uw vraag er niet tussen, mail ons gerust

pieter@uitvaartdekker.nl

 

Contact opnemen Uitvaart Dekker

 

Meest gestelde vragen

Wat te doen na een overlijden?
Krijgt u te maken met het overlijden van een dierbare, bijvoorbeeld uw partner, gezins- of familielid? Neem dan telefonisch contact op met ons. Dat kan dag én nacht. We bepalen samen een tijdstip wanneer we langskomen om alles te bespreken. Tijdens het eerste gesprek met onze uitvaartverzorger worden eerst de meest belangrijke zaken met u afgestemd:

  Waar de overledene moet worden opgebaard

  Welke kist kiest u

  De datum / tijd voor de begrafenis wordt vastgesteld

  De rouwkaart en eventueel advertentie wordt opgesteld

  U krijgt een eerste indicatie van de kosten

Mag ik de laatste verzorging zelf doen?
Bij de laatste verzorging van de overledene kunt u, als u wilt, zelf meehelpen. Bijvoorbeeld met het aankleden van de overledene. U bepaalt wat u prettig vindt om zelf te doen. Een actieve eigen rol in deze fase is meestal een goed begin voor de rouwverwerking.
↑ Terug naar boven

Waar kan de overledene worden opgebaard?
Een overledene kan worden opgebaard in de rouwkamer van een uitvaartcentrum maar het is tegenwoordig heel goed mogelijk de overledene thuis op te baren met behulp van professionele koelapparatuur en mobiele airconditioning – op bed of in de kist. Wij kunnen dit voor u verzorgen. We controleren iedere dag de thuisopbaring.
↑ Terug naar boven

Moeten alle beslissingen gelijk genomen worden?
Niet alle beslissingen hoeven op één dag genomen te worden. Door een vrijwel dagelijks contact kunnen wij u tijd geven om na te denken welke keuzes bij de overledene en u passen. Stapsgewijs en van dag tot dag bereiden we alles samen met u voor. Wij betrekken u, zoveel u zelf wilt, bij alle stappen in het afscheidsproces. Onze ervaring is dat een actieve betrokkenheid troostend werkt.
↑ Terug naar boven

Wat wordt er bedoeld met asbestemming?
Na de crematie wordt de as van de overledene in een speciale asbus een maand bewaard in het crematorium. Dit is wettelijk zo vastgesteld. Daarna beslissen nabestaanden wat er met de as gebeurt. Of misschien heeft de overledene zelf wel aangegeven wat hij of zij graag wilde. De as kan worden bewaard of verstrooid. Maar het is ook mogelijk een deel van de as te bewaren en de rest te verstrooien.
↑ Terug naar boven

Mag de as overal verstrooid worden?
De as kan worden uitgestrooid boven een speciaal verstrooiveld bij het crematorium. Ook kan de as boven zee worden verstrooid. De wetgeving met betrekking tot de asbestemming is verruimd, zodat er tegenwoordig meer mogelijkheden zijn. U kunt in principe zelf bijna iedere plek kiezen waar uw as verstrooid moet worden. U hebt dan wel toestemming van de eigenaar van de grond nodig.
↑ Terug naar boven

Bijzetten of begraven
Ook kan de as in een urn worden bewaard om bij te zetten of te begraven. Deze kunt u desgewenst thuis bewaren, bijzetten in de urnenmuur van het crematorium of begraafplaats, of begraven in een speciaal urnengraf. De meeste begraafplaatsen beschikken over dergelijke graven. De regels voor het plaatsen van gedenkmonumenten verschillen per begraafplaats.
↑ Terug naar boven

Kan ik mijn uitvaart zelf regelen?
In de praktijk blijkt maar al te vaak dat nabestaanden niet weten of de overledene een begrafenis of een crematie had gewild. En dat is dan vaak niet de enige vraag die op zo’n moment pas naar boven komt. Wat dat betreft is het verstandig om uw uitvaart zelf te regelen. Uitvaartverzorging Pieter Dekker biedt u een vrijblijvende, kosteloze voorbespreking aan. In dit gesprek kunt u al uw uitvaartwensen met ons doornemen en eventueel vast laten leggen in een wensenboekje.
↑ Terug naar boven

Wat doet een uitvaartverzorger?
Een uitvaartverzorger regelt en verzorgt de complete uitvaart en adviseert de nabestaanden bij de vele beslissingen die zij in een relatief korte periode moeten nemen. De uitvaartverzorger vormt samen met de overige medewerkers van het uitvaartcentrum een team. Zij zorgen ervoor dat een uitvaart vlekkeloos verloopt, volgens de wensen van de overledene en de nabestaanden.
↑ Terug naar boven

Is een begrafenis of crematie ook in het weekend mogelijk?
Begrafenissen en crematies kunnen tegenwoordig ook op zaterdag plaatsvinden. Op zondag zijn slechts bij een klein aantal begraafplaatsen begrafenissen mogelijk. Crematies zijn op zondag niet mogelijk. De uitvaart moet binnen vijf dagen na het overlijden plaatsvinden. Met een vergunning van de burgemeester is uitstel mogelijk.
↑ Terug naar boven

Moet een kist altijd van hout zijn of zijn er alternatieven?
Naast de traditionele eikenhouten kisten zijn er kisten van populieren- en ayoushout. Tegenwoordig worden er ook kisten gemaakt van houten plaatmateriaal, zowel met als zonder fineerlaag. Een alternatief voor een houten kist is een kist die is gevlochten van riet.
↑ Terug naar boven

Is een kist eigenlijk verplicht?
Begraven of cremeren in een kist is niet noodzakelijk. U kunt ook kiezen voor stoffen waden. In verband met het milieu zijn uitsluitend waden van natuurlijke grondstoffen toegestaan. Als u iemand wilt begraven of cremeren zonder kist, dan stellen begraafplaatsen en crematoria wel eisen. Zo moet de overledene op een draagplank liggen en worden ingewikkeld of afgedekt. Sommige draagplanken hebben een bijpassend deksel.
↑ Terug naar boven

Kan ik een zelfontworpen kaart versturen?
Ja, bijna alle gewenste uitvoeringen van een rouwkaart zijn mogelijk. Voor de rouwkaart kunt u een foto, tekening of (zelfgeschreven) tekst aanleveren. De keuze is aan u. U kunt natuurlijk ook kiezen uit de bestaande collectie rouwdrukwerk. De uitvaartverzorger zorgt ervoor dat de kaarten zo snel mogelijk worden gedrukt en gepost.
↑ Terug naar boven

Hoe vaak mag ik de overledene in het uitvaartcentrum bezoeken?
Steeds meer uitvaartcentra beschikken over een zogeheten sleutelsysteem. Dat houdt in dat nabestaanden een sleutel krijgen van de rouwkamer. Nabestaanden kunnen dan op hun eigen manier afscheid nemen van de overledene, wanneer en zo vaak zij willen. Uitvaartcentra die niet beschikken over een sleutelsysteem bezoekt u over het algemeen op afspraak. Een telefoontje is voldoende om een afspraak te maken.
↑ Terug naar boven

Ik heb een donorcodicil. Kan ik dan wel worden opgebaard?
De medicus verwijdert de betreffende organen op zo’n manier dat aan de buitenkant van het lichaam niets te zien is. Daardoor kunnen ook overledenen met een donorcodicil na de medische ingreep gewoon worden opgebaard en op de gebruikelijke wijze worden begraven of gecremeerd. De uitvaart van iemand met een donorcodicil wijkt dus niet af van andere uitvaarten.
↑ Terug naar boven

Zijn er ook alternatieven voor zwarte rouwauto’s?
Wij beschikken over eigen Rouw- en volgauto’s  in zwart, grijs en wit. Tegenwoordig is er ook een uitvaartbus. In deze bus is ruimte voor de kist en de nabestaanden. U hebt dan geen volgauto’s nodig. Alternatieven voor een rouwauto zijn bijvoorbeeld een boot, motor met zijspan en fiets met aanhanger.
↑ Terug naar boven

Mogen wij zelf de kist dragen?
Het dragen van de kist kan een belangrijk onderdeel zijn bij de verwerking van het verlies. Niet alleen kinderen, maar ook naasten mogen de kist dragen. Het is vaak ook mogelijk om de kist op een rijdende baar te plaatsen en lopend te begeleiden. De fysieke inspanning is dan minder groot en u hoeft niet bang te zijn dat het te zwaar wordt. Er is altijd een uitvaartverzorger die de dragers begeleidt.
↑ Terug naar boven

Is live muziek tijdens een uitvaart toegestaan?
Live muziek is bijna overal toegestaan en kan zeer sfeervol zijn. De mogelijkheden zijn eindeloos: een koortje dat ‘Ave Maria’ zingt in een kerk, een plaatselijke band die optreedt bij het afscheid van een van hun fans… Het is zelfs mogelijk om speciaal voor of over de overledene een nummer te laten schrijven. Uiteraard kunt u ook kiezen voor muziek van een cd of bandje.
↑ Terug naar boven

Mogen kinderen ook bij de plechtigheid aanwezig zijn?
Dat mag uiteraard. Ook naar het crematorium, de begraafplaats en bij het condoleren kunt u uw kinderen gerust meenemen. Een aandachtspunt is wel dat elk kind anders reageert op een overlijden. Ouders kunnen het beste zelf inschatten of hun kinderen kunnen worden geconfronteerd met een opgebaarde overledene, of met een uitvaart.
↑ Terug naar boven

Kan er tijdens de plechtigheid iemand op ons huis letten?
Het komt steeds vaker voor dat er wordt ingebroken tijdens een uitvaartplechtigheid. Een heel vervelende situatie. Zeker als er spullen van de overledene worden meegenomen. U kunt natuurlijk iemand vragen om op uw huis te letten. Maar is het ook mogelijk om uw huis te laten bewaken door een professioneel beveiligingsbedrijf. Onze uitvaartverzorger heeft alle informatie voor u.
↑ Terug naar boven

Wat gebeurt er met de bloemen na een begrafenis of crematie?
U bepaalt zelf wat er na afloop van de uitvaartplechtigheid gebeurt met de bloemen. U kunt ze bijvoorbeeld mee naar huis nemen. Na een begrafenis kunt u de bloemen ook op het graf laten liggen, totdat ze zijn uitgebloeid. Veel crematoria hebben op het terrein een speciale plaats waar de bloemen worden neergelegd. Na verloop van tijd worden de bloemen door het crematorium opgeruimd.
↑ Terug naar boven